Wednesday, 30 January 2013

Memories Destroy Us!

 Kalau kau biarkan diri kau terus tenggelam dalam kenangan tu, kau akan musnah berkeping-keping. Sebab sepanjang masa kau akan berada dalam takuk yang lama.

TAPI.. ada tapinya. Kenangan itu bagus sebenarnya, sebab kadang-kadang itu sahaja kenangan yang kita ada dengan orang yang kita kasihi ataupun seseorang yang sangat bermakna dalam kehidupan kita. Ada orang yang menjadikan kenangan itu sebuah inspirasi. Macam saya! YEAH! Kenangan bersama-sama dengan Cikgu Mary Anita Abah salah satu kenangan yang memberi kekuatan kepada saya. Beliau seorang yang banyak membentuk saya. Memberi pelbagai peluang untuk saya berkembang. Err. Bukan berkembang fizikal, macam sekarang. HAHA. Tapi potensi diri saya, azam dan membantu saya mengenali diri saya sendiri. Other than that, kenangan juga mengajar kita untuk lebih berhati-hati dalam kehidupan seharian kita. Last but not least, kenangan itu yang membentuk siapa kita pada hari ini.

Dari segi negatifnya pula, kalau terlalu taksub dengan kenangan, kita akan mendapat sakit jiwa, dan kemungkinan besar akan jadi PSIKO. Yelah. Kau dah tertekan sebab asyik terkenang benda yang sama dan kau tak nak berusaha melepaskan diri daripada benda tu. Akhirnya kehidupan kau musnah, jiwa kau musnah, diri kau sendiri musnah. 

Maka, ingat! Kau yang tentukan sama ada MEMORIES DESTROY US ataupun MEMORIES INSPIRE US. Kan?

# Kenangan itu sakit untuk diingati, tapi sakit lagi untuk dilepaskan. Macam mana? Teruslah selusuri kenangan itu dan perlahan-lahan, biasakan diri dengan tusukan-tusukan duri itu. ececececeh! Keluar sasteraku! :D

# Quote: Reality of Fear


Kan ?

# Above all, trust God.

ELAUN

Baiklah, elaun dah masuk. HAHA. ELAUN beribu-ribu tu SUDAH MASUK ke dalam akaun bank setiap pelajar IPG KBM ! :D Thanks God. I love You! Sesungguhnya saya sangat bersyukur! Thanks God. Guide me, so that I'll use my allowance towards what's matter most to my needs, not my wants.

Baiklah, perkara perlu disettlekan dengan elaun ini.
1. PRINTER yang sangatlah penting!
2. Life Saving Great Eastern saya.
3. Yuran segala bagai dalam kelas!
4. Yuran KRS!
5. Yuran rumah sukan!
6. Tiket balik Mac ni! Dan hujung tahun! :D
7. errr. Belanja sedikit kot untuk pakaian kuliah. Kan next sem nak praktikum dah? :)
8. Iron!
9. Barang-barang kecil-kecilan yang kosnya besar sebenarnya. HAHA. 

Tuhan, jaga hati dan perasaan saya agar menggunakan elaun saya dengan sewaras-warasnya semester ini. Saya tahu Kau sedang mendengar hati saya membebel sekarang, dan saya tahu, Kau sedang geleng-geleng kepala. Sungguh boros anakMu yang seorang ini kan Abba? I love You! Guide me O My Lord! Amen Amen.

# boros kerana tak mampu kawal keinginan. In the end, diri sendiri yang merana kerana tak cukup peruntukan untuk diri sendiri. jauhkan saya daripada sesi merana itu Ya Abbaku! Amen. Oh hampir lupa. Tuhan, berkati sahabat-sahabat saya juga agar kami semua menggunakan elaun dengan sebaik-baiknya. Bless my dear BFF Cik Lyeen O Lord, semoga jerih payahnya dalam ber-belogs akan mendatangkan hasil. ZALORA, kau bagi Cik Lyeen tu gajilah! HAHA. Tapi bagi kerja dulu :P OH God, I love my friends! Thanks for showing them in my life!

Reflect Action?

Hari ini ada latihan sukan untuk rumah sukan PENDEKAR yang 100% diyakini akan menjadi JUARA Kejohanan Olahraga dan Trek IPG KBM tahun 2013 ini, rumah Satria dan rumah Laksamana. Hebat IPGku ni. Ada 6 rumah sukan. hehe.

Saya memang surrender kalau acara-acara larian ni, so saya merelakan diri untuk menjadi wakil rumah sukan dalam acara lontar peluru dan juga merejam lembing. Tu je la saya boleh. lain-lain, ibu-ibu bapa-bapa, ampun maaf ye. hehe. Oya, satu lagi, saya boleh jadi tukang sorak paling kuat ! PALING kuat okey! bukan setakat kuat, tapi sangatlah kuat! haha

Back to the incident, tadi masa saya sedang berlatih rejam lembing dengan kak Jessica dan geng boboys yang mengambil acara lembing ni juga, berlakulah satu kejadian yang entah, rasanya halusinasi saya saja kot. Masa saya nak rejam lembing tu, dah nak dekat dengan garisan nak lontar lembing tu... eh lontar? rejam! haha. Tetiba saya terdengar nama saya kena panggil. err. Kena sebut dengan kuat? err. Dan yang lebih sandii or terukz bagi saya, saya kenal suara tu. Yang lama tak menyebut nama saya. HAHA. omaigad. Takkanlah nak merejam lembing pun sempat terimaginasi kot? huh! gila....

Then, dah merejam tu, saya pun tengok belakanglah. Ada Jaelle and orang lain. Okey yang saya terkejut, secara AUTOMATIK mulut saya yang comel lotte ney bersuara menyapa menegur bertanya segala bagai. OH WHAT HAPPEN? Secara tak sengaja ataupun dalam keadaan unconscious mind kejadian tu berlaku. Nak tarik balik takleh, dah tercakap. Nasib baik si kawan membalas juga, kalau tidak, hari ini belogs ku akan mendengar bebelanku lagi. Bukan Jaelle. Si kawan yang satu orang.

Baiklah. What happen? benda macam ni pun masuk entri ke? Nasib kaulah terbaca entri ni. HAHA. Halusinasi ke? hmm.

# Everything happen for a reason, somehow sometime you just wish you knew what is the reason.

Judika- AKU YANG TERSAKITI lirik

Pernahkah kau merasa  
Jarak antara kita  
Kini semakin terasa  
Setelah kau kenal dia 

Aku tiada percaya  
Teganya kau putuskan 
Indahnya cinta kita 
Yang tak ingin ku akhiri  
Kau pergi tinggalkanku  

Tak pernahkah kau sadari  
Akulah yang kau sakiti  
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari  

Oh Tuhan tolonglah aku  
Hapuskan rasa cintaku  
Akupun ingin bahagia   
Walau tak bersama dia 

Memang tak ‘kan mudah 
Bagiku ‘tuk lupakan segalanya  
Aku pergi untuk dia  

Tak pernahkah kau sadari 
Akulah yang kau sakiti 
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari  

Oh Tuhan tolonglah aku 
Hapuskan rasa cintaku  
Akupun ingin bahagia  
Walau tak bersama dia… dia…  

Oh Tuhan tolonglah aku  
Hapuskan rasa cintaku 
Akupun ingin bahagia  
Walau tak bersama dia

Tuesday, 29 January 2013

Jangan Nangis Floe!

Hobi saya setakat ni yang belum mampu saya ubah. Tengok post-post terdahulu dalam pesbuk, tengok chat-chat terdahulu. Dan jeng jeng jeng! Saya terjumpa segala macam benda yang akan membuatkan saya sedih dan boleh menangis. Sekarang ni pun memang hampir nak nangis. HAHA. Sedihnya manusia macam saya ni.

Bila kau baca balik semuanya, kau akan terbayang segala sesuatu yang terjadi. kau seakan-akan terdengar suara tu. Kau masih ingat semuanya dengan jelas. GILER. Jelas sangat. Entahlah. Nak kata 'kurang pandai' tak boleh juga. Cuma kurang waras kot, sebab tahu benda tu menyakitkan diri sendiri tapi buat juga. hmm.

Sesungguhnya, semua kenangan tu sukar nak dilupakan. Tapi 100% saya yakin yang saya dan kawan saya tu tak mungkin bersama-sama semula. Bak kata satu lagu tu, "we are never ever getting back together!" .... Weehh! Kapel pun tak pernah! HAHA. Sandiinya diriku. Okey sangat sakit sekarang ni. Sedang tahan air mata ni. Hihi. Jujur, memang 98% nak nangis, tapi saya tahan. Tahan. Tahan. Sebab saya dah berjanji dengan diri sendiri. no more crying for my past.

Nak kata setia, tapi memang bongoklah diriku andai setianya begini. Oh bongoklah diriku ini. HAHA. Sedih! Tapi saya kuat! Sekurang-kurangnya dengan begini taklah saya kelihatan seperti seorang yang desperate. Walhal saya cuma merindui sahaja, bukan menginginkan semula. hmm. Entahlah! Saya pun tak faham sebenarnya semua ni. Yang saya tahu sakit jiwa. Ouu sakit! Memang sangat sakit! Sakit! Sakit!

God heal the broken heart. Oh God. heal this broken heart.

# True feeling never fades. You just learn to keep it deep inside you, so that it won't bother you again and again.

Monday, 28 January 2013

Saya Tak Lembik!

Geram sangat-sangat hari ni. hmm. Bukannya sebab elaun yang belum masuk. Tapi sebab layan perasaan ni.

Memanglah diketahui sejak zaman azali lagi yang wanita ni memang lemah lembut, ayu, dan perlukan perlindungan daripada seorang insan bergelar lelaki. Tapi hari ini saya geram sungguh! Sakit hati! Ataupun lebih tepat lagi bolehlah saya simpulkan saya terasa sangat-sangat dengan beberapa rakan guru pelatih ni. Yang jantinanya LELAKI.

Setiap petang, kami akan main bola tampar. Dengan beberapa kawan yang lain. Biasanya batch sayalah yang ramai main. Pemain tetap antaranya Floe, Imran, Hafiz, Akmal, Cici, Lyeen, Aida, Syuhada, Suriani, Zulhilmi.. Yang lain kadang-kadang ada, kadang-kadang takde selama berminggu-minggu. Oya, pagi ni juga kami ada bermain. Seawal jam 8.30 pagi kami dah main. Sebab hari ni cuti THAIPUSAM. hihi. Hingga jam 10.00 pagi juga kami main. Best kan kan kan? :D

Back to the topic! Kita kembali kepada sesi riadah petang tadi, yakni jam 5.30 petang sehingga jam 7.00 petang. Sepanjang masa main tu, memang hari ni gegurls ramai yang turun, termasuklah Suriani, Syuhada, Lyeen, Aida, Memiey, Cici, Floe, Nik, Mia.. Mula-mula tu memang semua main.. Happy je. Siap gelak lagi. Then boboys masuk. Ramailah boboys tu. Tiba-tiba permainan jadi semakin best, tapi saya semakin geram.

KENAPA? 
MENGAPA? 

Sebab ada sesetengah pemain tu TAK HARAP langsung dengan players perempuan. Sampai TAK BAGI BOLA, tak bagi CHANCE nak pukul,REBUT BOLA yang patutnya aku punya bola weiiiiiii. HOIIII ! Kau ingat tu bola kau ke? Gelanggang kau ke? Game kau ke? Kami turun nak mainlah cik abang. Bukannya nak memenuhkan gelanggang tu je. ee. SEDIH!

Agaklah kan kalau nak main macam tu. Nak kata kami semua lembik, kau salah bang. Kau salah besar JO!!!! Saya tak lembik! Kau bagi deras macam mana, kalau kau trust dengan saya, saya boleh ambil!!!! BOLEH PUNYA! eee. sedih. Aida pun boleh je ambil bola deras. Syuhada pun! Lyeen pun! Kenapa jadi begini? Orang yang mula-mula excited nak main jadi tak semangat. Sebab rasa macam patung je dalam court tu.

# saya suka sangat kalau makin ramai yang nak turun main bola tampar. Tapi kalau main macam petang tadi tak bestlah. Sepatutnya bro, kau ajar kami yang wanita-wanita tough ni cara bermain yang hebat dan mantaps! Bukannya SYOK SENDIRI!
~ Tak marah, just sakit hati.

Sunday, 27 January 2013

Katy Perry - PART OF ME lyric

Days like this I want to drive away
Pack my bags and watch your shadow fade
You chewed me up and spit me out
Like I was poison in your mouth
You took my light, you drained me down
But that was then and this is now
Now look at me

[Chorus:]
This is the part of me
That you’re never gonna ever take away from me, no
This is the part of me
That you’re never gonna ever take away from me, no
Throw your sticks and your stones, throw your bombs and your blows
But you’re not gonna break my soul
This is the part of me
That you’re never gonna ever take away from me, no

I just wanna throw my phone away
Find out who is really there for me
You ripped me off, your love was cheap
Was always tearing at the seams
I fell deep, you let me down
But that was then and this is now
Now look at me

[Chorus]

Now look at me I’m sparkling
A firework, a dancing flame
You won't ever put me out again
I’m glowin’, oh whoa
So you can keep the diamond ring
It don't mean nothing anyway
In fact you can keep everything yeah, yeah
Except for me

[Chorus]

This is the part of me, no
Away from me, no
This is the part of me, me, me, me, me, me, me, me..., no
Throw your sticks and your stones, throw your bombs and your blows
But you’re not gonna break my soul
This is the part of me
That you’re never gonna ever take away from me, no

Avril Lavigne - EVERYBODY HURTS lyric

[Verse 1:]
Don't know, don't know if I can do this on my own
Why do you have to leave me?
It seems I'm losing something deep inside of me
Hold on onto me

[Pre-Chorus:]
Now I see, now I see

[Chorus:]
Everybody hurts some days
It's okay to be afraid
Everybody hurts, everybody screams
Everybody feels this way and it's okay
Ladadadada, it's okay

[Verse 2:]
It feels like nothing really matters anymore
When you're gone, I can't breathe
And I know you never meant to make me feel this way
This can't be happening

[Pre-Chorus:]
Now I see (now I see), now I see

[Chorus:]
Everybody hurts some days
It's okay to be afraid
Everybody hurts, everybody screams
Everybody feels this way and it's okay

Ladadadada it's okay

Lalalala

[Bridge:]
So many questions, so much on my mind
So many answers I can't find
I wish I could turn back the time
I wonder why

Everybody hurts some days (some days)
Everybody hurts some days (some days)

[Chorus:]
Everybody hurts some days (some days)
It's okay to be afraid (I'm afraid)
Everybody hurts, everybody screams
Everybody feels this way and it's okay

Ladadadada it's okay
Lalalalala it's okay

Everybody hurts some days
(Some days)
It's okay to be afraid
(I'm afraid)
Everbody hurts some days
Yeah, we all feel pain (It's okay)
Everybody feels this way
But it'll be okay (some days)
Can't somebody take me away
To a better place?
Everybody feels this way

(Ahhhh-ahhhh-ahhhh-ahhhh-ahhhh-ahhhh-ahhhh-ahhhh-ahhhh)

Ladadada it's okay
Lalalala, it's okay
Ladadada it's okay
Lalalala, it's okay

Michelle Branch - GOODBYE TO YOU lyric

Of all the things I've believed in
I just want to get it over with
Tears form behind my eyes
But I do not cry
Counting the days that pass me by

I've been searching deep down in my soul
Words that I'm hearing are starting to get old
It feels like I'm starting all over again
The last three years were just pretend
And I said,

[Chorus:]
Goodbye to you
Goodbye to everything I thought I knew
You were the one I loved
The one thing that I tried to hold on to
The one thing that I tried to hold on to

I still get lost in your eyes
And it seems that I can't live a day without you
Closing my eyes and you chase my thoughts away
To a place where I am blinded by the light
But it's not right

[Chorus]

And it hurts to want everything and nothing at the same time
I want what's yours and I want what's mine
I want you
But I'm not giving in this time

[Chorus x2]

And when the stars fall
I will lie awake
You're my shooting star

Christina Perri - BACKWARDS lyric

Take me backwards
Turn me around
Cannot find my balance on the ground
This world is too heavy
For a feather falling quickly

And I wrote you a story
But I'm afraid of how it ends
And all my friends are doing well
And I'm still on the mend!

I'm going to lay back down
Hope the wind takes me around
I gotta find some courage in this town

'Cause nobody's going to save
Somebody who won't change
I'll try to be brave

Nothing's coming easy
And all at once I feel a little queasy
Oh but if you lost my remedy
Won't you please come and be with me

It's not like thier's much better
Nobody's grass is as green as mine
I can't say that I'm satisfied
Three thousand miles from your kiss goodbye

I'm going to lay back down
Hope the wind takes me around
I gotta find some courage in this town

And everybody's afraid
'Cause chances come from change
And everybody's afraid
'Cause chances come from breaking
And chances are your breaking open

I'm going to lay back down
Hope the wind take me around
I gotta find some courage in this town
'Cause nobody's going to save
Somebody who won't change
It's time to be brave

SAYA sebagai ASKAR WATANIAH 2012

Hai hai hai. Nak share gambar-gambar sikit. Ni gambar semasa Kem Tahunan Askar Wataniah Rejimen 515 siri 2 tahun 2012. Ada sesi masuk hutan, menembak, Malam Akrab, tengok bola dengan geng askar lain dan pelbagai aktiviti yang fuhh! Saya rindu sangat semua tu! :')

Ini saya. Tahun ni sah bergelar PREBET FLORINA GUKIN ! :)


Nama kawan saya ni Jessica Michael. Kawan-kawan panggil Jesse. Saya panggil TWIN ! haha. Sebab semua orang dalam kem tu anggap kami kembar. Sudahlah masa rekrut dulu dalam platun yang sama. Dah tu, asyik kena panggil saja oleh tuan-tuan semua. Yang akhirnya...... menimbulkan desas-desus mengenai budak IPG pula. hmm. Tapi yes! Kami selalu berkepit masa tu. Digelar kembar.... Maka, panggilan tu kekal hingga hari ini. :D

Ni pula geng yang sama-sama ikut KT. Masa ni berada di lapang sasar untuk latihan menembak. Peluru hidup dan YES. Saya sangat teruja. First time doe menembak peluru hidup. haha

Sibuk je bergambar kan? hehe. Biasalah. ASKAR macam-macam ada !

Haaaah! Ini satu saya nak cerita. Alkisahnya adalah pertandingan menembak sasaran secara berkumpulan. Sepatutnya team kami ni tak ikut, tapi diarahkan oleh beberapa pihak tertentu untuk ikut je. Dan jeng jeng jeng. Ditakdirkan kami berjumpa dengan satu kumpulan yang terdiri daripada semua peserta lelaki. HAHA. Nama kumpulan mereka ni TERAROSA~ Yang in the end of the tournament dapat juara :P Kami pula team After School yang corot dalam pertandingan tu. HAHA. orang lain boleh je tumbangkan semua sasaran. Kami ?? Rasanya dalam 3 je tumbang. hahahaha. MALU tokseh cakap. hahahaha. MALU !

Okey gambar ni pulak. HAHA. Lepas menembak tu hujan lebat. Memandangkan barang-barang semua termasuk khemah tak kemas lagi, maka tunggu hujan reda la. Kami lepak di satu dewan terbuka tu. Luas juga sebenarnya tapi bila dah hujan dibantu oleh angin kuat, takde yang terlepas daripada terkena tempiasnya. Sementara yang lain sedang buat entah apa-apa entah, saya dan buddies yang lain sibuk bergambar. HAHA. Inilah buddies sengal masa hujan lebat tu. Syok je snap gambar. Padahal tuan-tuan semua lepak tempat sama :P

Ini buddy gegurls. 3 orang daripada siri saya, yakni Jesse, paling kiri dan Effa, paling kanan. Siri 3 2012. The rest rekrut 2011 kot. hihi. Tengoklah betapa gelapnya saya. Kan? Bersinar-sinar gitu. HAHA

Last but not least, inilah antara guru pelatih yang telah sah bergelar PREBET tahun ini, tahun 2013. Kami batch yang sama. Siri 3 ambilan Mei-Jun 2012. Cikgu dari IPG Kampus Bahasa Antarabangsa dan IPG Kampus Bahasa Melayu KL. Sepatutnya ada lagi daripada IPG Kampus Teknik tapi dorang ni tak join KT masa ni. Takpe. Ada banyak masa lagi kan kan kan ? :)

The end ~

# Ambil peluang menyertai banyak benda -yang positif sahaja-. Mungkin esok takda rezeki jadi cikgu, mungkin saya boleh jadi orang pertahanan kan? Pegawai ke, leftenan muda ke. Kan kan kan? HAHA. Thanks God, for this opportunity. I love this and yes, I treasure the army-heart a lot! Setia dan Gagah !

Sunday Again

Hari ni menghadiri mass di St. Francis Xavier, Jalan Gasing, Petaling Jaya, Kuala Lumpur Malaysia. Cheeewah. haha Dengan geng biasa. Mr Bhen, Mr Moriss dan Mr Roland. Dorang tu kiranya bodyguard sayalah. Well, saya kan gadis ayu yang lemah, tak mampu melindungi diri sendiri. hahahahahaha ! Teruk kau Floe!

Well, hari ni tak berapa fokus mass. Sebabnya? C Bhen buat pelbagai aksi lucu. Maka saya yang sebelumnya sentiasa khusyuk tiba-tiba tidak dapat tahan godaan. HAHA. Ketawa juga. hihi. Then bila misa dah habis, kami ke Amcorp Mall. Makan-makan dan shopping. Walaupun duit semakin takda, tapi perlu shopping juga. Bekalan masa lapar tengah malam macam mana kalau tak beli di Giant Amcorp tu hah? Kan kan kan? Maka di sana dalam RM40 la juga habis. Termasuk duit makan. hihi

Today is Sunday. Last Thursday dah cuti untuk Maulidur Rasul, and this Monday pula cuti untuk Thaipusam. Woahhh. Cuti yang amat cuti. Walaupun sebenarnya tugasan berlambak-lambak, assignment dah berlambak. HAHA. Tapi dah dinamakan cuti, maka saya pun sangatlah berbahagia semasa bercuti ni. Online sajaaaa. Rehat sajaaa. Karaoke sajaaaa. Baring sajaaa. Baca novel sajaaa. HAHA. 

Oh bahagia hidup single ini! Kau tak risau duit ada ke takda sebab kau tak perlu nak dating-dating bagai.. Tak perlu risau nak top up semua tu, tapi kalau saya risau juga. Sebab sekarang ni top up dalam RM30 pun kejap je dah habis. Paling tahan pun dalam 7-9 hari. Kenapa? Mengapa? Bukan telefon skandal yang bersusun tu~ AMBOIIII !! haha. Takda skandal. Saya full commitment bercinta dengan Tuhan :P Habis kredit dengan cepat sebab selalu telefon family. Saya kan anak manja mama bapa saya. Adik bongsu yang manja. Wajarlah tiap hari telefon mereka pagi petang siang malam. :P Sehari boleh habis dalam RM2-RM5 kot untuk telefon family. Tapi itu baguslah.. Tak membazirkan duit untuk orang lain. Malahan hubungan dengan family pun makin rapat. Rapat ker? haha

So, back to the topic "SUNDAY AGAIN". It's a very good feeling when you knew that you have only a few bucks left in your purse, dan kemungkinan besar dengan ke church a few bucks tu akan semakin kurang, but still, you attend mass. A very good feeling. Dah boleh dah temberang sikit-sikit dengan kawan yang tak nak attend mass kerana kononnya nak save budget ~: eh.. saya pun kurang bajet apa? Dalam dompet tinggal RM20 kot. Boleh je attend mass......:~ Hah amik kau! Kena kan? :P

# Sepatutnya pada masa kesempitan, kesusahan, kerisauan dan gundah gulana inilah kita semakin dekat dengan TUHAN. Bukannya semakin menjauh. Tahu tak? Dia mendatangkan kesusahan ini agar manusia yang lupa kepadaNya akan kembali semula ke pangkuanNya.

LoveQUOTES



#Credits to Relationship Rules for the quotes! :)

Saturday, 26 January 2013

SAYA KUAT !

Hari ini, sehingga jam 9 malam tadi, saya bersendirian dalam bilik. Room mate saya ke Perak, menghadiri kenduri kahwin kawan satu batch mereka, merangkap kakak seniorku dan kakak satu aras. Hehe. Tahniah kak Duratul Kameena dan abang Khalil Zaini. Kedua-duanya merupakan seniorku, dan kedua-duanya pengkarya, yang gah namanya di IPG KBM.

Maka sepanjang saya bersendirian itu, secara tak sengaja saya terjiwang sendiri. Listening to this AWAN NANO by Hafiz, maka saya tiba-tiba rasa sayu. Hoiiiii. Apa kaitan? Haha. Tak tahu. Sungguh tak sedar dirinya saya. Setakat lagu, ada beribu lagu lain yang orang tu dengar.

Ini semua POYO! Haha

Hampir ternangis, tapi syukur. For the first time rasanya, apabila rasa nak menangis ketika bersendirian dalam bilik yang saya dah kunci, I manage to control myself. Syukur syukur syukur. Kuatnya saya! Wow! haha. Sedih sangat-sangat sebenarnya. Tiba-tiba segala rasa tu datang balik. Rindu. Tapi.... tapi.. Saya berjaya menghalang diri saya sendiri daripada menangis. Congratulation Floe. You are moving on! And yes. I am moving on! :)

Maka saya ingin bersyukur kepada Tuhan kerana menguatkan saya. Sesungguhnya Dia mendengar keluh-kesah hati saya, kemudian menghantar Malaikat Penjaga saya untuk membisikkan 100000001 kesabaran, kekuatan, dan ketenangan. Sesungguhnya Tuhan, saya sangat bersyukur menjadi anakMu! Amen!

Semoga saya terus kuat untuk hari esok, esok, esok, minggu depan, bulan depan, tahun depan! Dan the next step yang saya perlu buat adalah mencuba untuk tidak menghindarkan diri apabila terserempak, ataupun apabila melihatnya dari jauh. Well, saya dan dia kan invisible. There shouldn't be any problem to do this. Kan kan kan Floe? Kau boleh! Trust yourself. Tak selamanya kau lemah macam ni hanya kerana seseorang yang tak layakpun mengganggu gugat sedetik pun kegembiraan kau!

# Siap dua buah sajak karya sekeping hati yang pilu. Ecececececehhhhh! Kelas kau Jah! haha. Sesungguhnya, Tuhan itu Maha Pengasih, Maha Memahami dan mendengar segala-gala tangisan dalam diri kita. Yakin! Amen!

BERUBAH?

Tak semestinya perubahan itu perlu yang grand-grand bagai. Kadang-kadang, perubahan yang sekecil-kecil semut dan senipis-nipis rambut yang akan kau lakukan. Yes, saya pun begitu.

Mencuba melakukan perubahan dalam hati. Mudah-mudahan, bermula daripada hati itu, perubahan-perubahan positif lain akan mampu saya jelmakan. Sebab personaliti setiap manusia itu bergantung kepada hatinya. Sekiranya hati saya buruk, maka buruklah saya dalam personaliti saya. Buruk, busuk, kejam, jahat, kotor dan sebagainya. Dan jika hati saya baik, maka baiklah personaliti saya. Penyayang, pemaaf, gembira, sentiasa bersyukur dan sebagainya.

Sungguh, perubahan utama yang saya mulakan dalam tahun ini adalah dengan lebih tamak dalam mendekatkan diri dengan Tuhan. Saya takut saya kembali hanyut dalam pelbagai ruang dosa, apatah lagi kini berjauhan dengan keluarga. Dan sekarang saya selalu muhasabah diri. Dan berusaha melakukan segala-galanya kerana Tuhan.

Saya ingin menjadi lebih baik di mata Tuhan. Seorang yang lebih taat, lebih setia, lebih mencintai Tuhan, lebih menyayangi Tuhan melebihi segala-galanya, lebih pemaaf, lebih memahami, lebih jujur, lebih disenangi olehNya, lebih memujiNya, lebih merindukanNya.

Saya takut meletakkan semua rasa ini kepada insan bergelar lelaki. Mungkin sebab hati saya telah dilukakan sebanyak dua kali oleh insan bergelar lelaki. Ditinggalkan sebanyak dua kali. Dan pesalahnya saya sendiri. Terlalu menyayangi, terlalu obses dengan cinta duniawi. Sepatutnya saya membiarkan cinta itu datang sendiri, percaya bahawa Tuhan telah tetapkan seorang insan untuk saya. Tapi saya bersyukur kerana dengan patah hati yang teruk ini, saya kembali kepada Tuhan. Terima kasih sahabat yang melukai saya.

# Saya mahu seorang lelaki yang lebih mencintai Tuhan daripada mencintai saya, seorang lelaki yang mengingatkan saya bahawa cinta itu tak akan ada tanpa CintaKasih daripada Tuhan, dan seseorang yang membuatkan saya bersyukur kepada Tuhan kerana kehadirannya dalam kehidupan saya. Tuhan, temukan saya dengan dia. Amen.

Thursday, 24 January 2013

BOYFRIEND

Saya ada boyfriend. Yang selalu ada untuk saya. Yang selalu sabar melayan mulut saya yang banyak bercakap. Yang selalu buat saya ketawa bila saya tiba-tiba in the blues. Yang selalu percaya dengan saya. Yang pernah menyatakan bahawa "She is the only person who understand me here.". Yang selalu buat saya marah tetapi berjaya buat saya ketawa balik. Yang pernah meng-ignore saya sehingga saya menangis, kemudian esoknya berjaya membuatkan saya ketawa sampai sakit perut.

Saya ada boyfriend yang serupa dengan saya. Well, physically no, but background, yes.

I have 3 brothers, and three sisters.
He have 3 brothers too, and three sisters.

My parents were a farmers.
His parent too.

I am a Dusun girl.
He is a Dusun boy.

I loves to tell jokes that well, when others didn't find that it is funny, I force them to laugh. 
He loves to tell jokes and then he make this funny laughs, and we end up laughing because of his funny laugh, not because of his jokes.

He loves to talk about his family, and yes..
I loves this topic too.

He is Christian. Roman Catholic.
And me too. :D

WOW.
Hensem kan ?
 Nama dia Maurice Micheal. Saya pangil MAU. Saya tulis nama dia MAWW. HAHA

Boyfriend saya. Bukan BOYFRIEND kapel, tapi BOYFRIEND sejati.

He is my GUY-BEST-FRIEND.

Kan ? Hensem. :)

# Kadang-kadang, perempuan lebih rapat dengan kawan lelaki. Sebab lelaki bila bercerita pasal apa-apa pun, diorang ni open. Dan tidak banyak drama. Tapi BFF saya si CIK LYEEN pun hebat. Cuma entry kali ini saya nak cerita pasal si Moriss ni. hehe. Maww, kau baik. Hensem lagi. HAHA


 

I PROMISE

I promised to myself that what ever you do, I would not care anymore.

Whatever happens that includes you, I won't bother anymore.

And I won't cry because of you anymore. 

And I won't text you anymore, unless it is an important matter.

And that I won't hope that we can be friend, after all that had happen. Perhaps, we can be friend, but not now. Not in this 3 years.Maybe another 5 years, maybe another 10 years. Who knows?

And yes.. Sekuat mungkin saya akan ingat janji saya sendiri.

Sekuat mungkin saya akan berusaha tidak peduli pasal kau. 

Sekuat mungkin.

And this is my new wishes, to see you as invisible, in my life.

# Kau tiada sudah. Mati? No. Just hilang tiba-tiba dari hidup saya. YES.

I Miss You


Rindu sangat. Rindu sangat-sangat. Sangat rindu. Sangat-sangat rindu. Ni gambar Mama dan Papa saya. Yes. Inilah gambar pertama yang saya tampal di bilik saya di IPG Kampus Bahasa Melayu ni. Inspirasi. Kekuatan saya. Dan kelemahan saya.

They say, once you are not in a relationship or the couples thing anymore, you will realize that there's so much you actually didn't realize before, when you are in that relationship. Well, walaupun saya tidak pernah bercouple ni semasa di IPG KBM ini, so far la, HAHA, tapi saya pernah rapat dengan kawan saya. Dan yes, pernah mengabaikan such things in my life. So, the saying "Loves makes you blind to your surrounding", and "When you are in love, all your eyes can see is the person you are in love with", is totally agreed by me.

HEY hey hey. Forget the nonsense about the love-couple and all. This post is actually about my parents. I miss them so much that just looking at their picture (this picture) makes me cry. Cry and cry again and again. I just miss them so much. I just can't express how much I miss them, how much I wanted to see them. Oh God. Oh God.. Oh God... I just miss them so much.

"Masuk sahaja ke bilik, duduk di atas kerusi, menghadap gambar Mama Papa, and then bercakap satu orang. 
'Ma, Pa, rindunya sama kamu.'
'Ma, Pa, hari ni kawan saya macam ni macam tu. Sedihnya saya.'
' Ma, saya sakit hati lagi hari ni.'
'Ma, Pa, kamu sihat ka ney? Saya rindu betul sama kamu ni.'
And then, saya menangis. Perasaan yang masa tu saya tak tahu macam mana nak describe. Saya rasa dada saya berat, saya rasa dada saya sesak, saya rasa saya nak cakap sesuatu, tapi saya tidak tahu apa, saya rasa macam nak teriak, tapi tak tahu di mana, dan kenapa perlu teriak. Saya rasa kalau boleh, saya nak tumbuk-tumbuk dada saya, sebab saya merasakan sesuatu yang sangat-sangat tak selesa di sana. Saya rasa macam nak jumpa seseorang, then nangis depan dia, bagitahu dia yang saya rasa sunyi sangat, saya rasa rindu sangat, sayarasa tertekan sangat, saya rasa sedih sangat, dan saya rasa sakit sangat. BUT,  I just can't. And then I end up crying."

Seriously, I miss my Mama and Papa so much. Like so much. Oh Loving God, bless them. Forgive all their sins, and give them Your peace, while they spends their days with thanksgiving for Your great blessing!

# Sibuk macam mana pun, telefonlah keluarga walapun hanya seminit dua minit sahaja. Or, just text someone in your family. Ask how they are, and tell them that you are busy. We never know, perhaps today is our last day to show them that we care, or today is the last day we can hear them. Who knows? :')

Wednesday, 23 January 2013

HEARTLESS


Kau boleh cakap saya sombong.
Kau boleh cakap saya perasaan bagus.
Kau boleh cakap saya ni tamak, nak banyak kawan, tapi tak nak kapel.

Jujur.
Takut untuk menerima.
Kau tahu apa itu sakit?

Sakit itu sakit.

AYU?


Hari ini ke kuliah dengan ayu. Tapi malangnya fizikal ayu, mental ganas. HAHA. Siap boleh bertolak-tolak dengan gegurls 1 kelas lagi. Mak aiih. Kalau Puan Zainiyah nampak saya dan gegurls yang lain berperangai macam ni, mahu tak kena bebel :P Tadah telinga. 

Well, masih segar dalam ingatan.
Puan Zainiyah: Florina, cubalah jadi perempuan sikit. 
Saya: Baik Puan. *akur, suara gemersik lemah lembut, tersipu-sipu malu*

# Kasar luaran tak bermakna jiwa keras. Sometimes, the person who looks hard is the most fragile person among you. :D
~ Floe kau AYU! Kau yakin saja! HAHA





BOLA TAMPAR

Beberapa hari yang lalu, saya mesej beberapa kawan saya ni. Ajak main bola tampar. Dalam 11 oranglah rasanya saya mesej. Then semua reply kecuali seorang kawan ni. Oya, kami memang dah tak bermesej sudah. But then, I thought just a single text tak akan merosakkan apa-apa pun. Tapi.. hmm.

Lepas tu on the way ke gelanggang bola tampar tu, saya pun berceritalah dengan gegurls saya tentang perkara tu. This is our conversations.

Me: Saya mesej c ***** ajak dia main bola tampar. hihi. Comel kan?
Aida: Astaga. Kau mesej dia?
Me: Yala. Kenapa? Kawan bhaaa. *senyum confident*
Aida: Kau tidak malukah?
Suri: Yaa. Kau tidak malu? *mata dua-dua renung saya*
Me: Eh. Kenapa pula maw malu? Bukannya saya cakap benda lain pun. Ajak main bola tampar saja.
Aida: Kau tidak sakit hatikah?
Me: Ehh. Uhmm. Tidak. Astaga! Saya nampak desperate ka? Astaga!
Suri: Ya. ee. Bego juga kau ni kan floe? 
Aida: A'ah. Nampak macam kau yang terhegeh-hegeh ni. Padahal dia bukan layan kau pun.
Me: Dia memang benci saya la tu kan? *Senyum sedih*

Selalu saya berfikir positif, yang mungkin kau takda kredit or sedang tidur or what so ever. Tapi bila fikir-fikir balik, your actions shows everything bha kan. 

I just wish that we can be a good friend once again. Guess what I'm asking is too much. Perhaps.. Perhaps, you hate me so much, and you just hope that we never met. 

I cried again, but then I promise myself, let this be the last for you. I hope I will hold tight to my own promises. You see, crying was just so useless.

# one fine day, you will forgive me. One fine day. Till then, God bless you always, friend.
 

Monday, 21 January 2013

KETUA EDITOR gituu

Hai hai hai and hai.

Semester lalu, di bawah kelolaan Dr. Mashudi bin Bahari, saya dan rakan-rakan saya
-PISMP 3D AMBILAN JANUARI 2012- 
telah berjaya menghasilkan sebuah karya. WOW !

Dalam karya ini ada dimasukkan PUISI seperti sajak, pantun, dan syair.
Selain itu, kami juga ada masukkan cerpen. HIHI

Sebanyak 19 manusia yang telah berkarya, dan syukur, terdapat 68 karya yang berjaya dihasilkan. Rupa-rupanya semua mempunyai bakat terpendam dalam bidang sastera. TABIK WINTER sama kamu yoo ~ ! haha

Okey baiklah. Saya jadi editor yang cerewet. Nasiblah kelas saya dapat editor seperti saya. HAHA. Sekarang ni pun saya sedang buat mock-up yang kedua (editing).. Dan sementara ada peluang ni, saya snap-snap beberapa keping gambar. :D

Have a look at it! :)



Ini cover dia. Tajuknya : Bayu Timur Menyusur Semenanjung

Words yang tertulis kat kulit belakang tu.
"Hanya seketika pertemuan kita, namun selamanya akan menggamit senyum apabila daku terkenang."
Sweet kan ? :')

Okeh. Sekarang saya nak show off karya saya pula. :D
Saya menggunakan nama pena "Gukin Floe".
 
 So, here's my CERPEN. Entitled Dia: Inspirasi.
Cerpen ni hampir 85% kisah benar. Dan cerpen ini sesungguhnya saya dedikasikan untuk seorang wanita gagah perkasa dalam kehidupan saya. Well, other than my mama la kan ~ hehe

See? Siap tulis lagi nama dia. Cikgu Anita Abah. I miss you so much Mumy Dinosour! :')


And here come's the POEM. I love poems. I really do ! HAHA. And not to be forgotten, I am a poet too, a very sentimental one. hihi

Ini sajak sindiran. hehe
OH HATI YANG TENANG

Ini hati saya. :')
SENGAJA AKU

And this is for my PAST. :D
MEMORI YANG KECUNDANG

And yes. I have a few poems lagi yang tersimpan. Siap buat buku lagi. You wanna read? :D 

# Poems helps me heal.


# Wishes

I wish that thru the busy schedules, I won't escape my Christian Fellowship, my Sunday's Masses, my YOUCAT classes, and others.

I am just afraid that I might enjoyed myself to much with these wonderful stuff 'till I turn my back on Him. I fall before, I ignore Him before, and I am just too scared to lose myself again.

Dear Loving God, may this wonderful moments will be another ways for me to draw nearer to You. I love You JESUS !

# JESUS loves me too. Much more than anyone else can. :')

Saturday, 19 January 2013

|| WOW Facts :) ||

| Soldiers from every country salute with their right hand |

| The Olympic flag's colors are always red, black, blue, green and yellow rings on a field of white. This is because at least one of those colors appears on the flag of every nation on the planet |

| An eagle can kill a young deer and fly away with it |

| The average person has over 1,460 dreams a year |

| In space, astronauts cannot cry, because there is no gravity, so the tears can't flow |

| The penguin is the only bird who can swim, but not fly |

| Cats can hear ultrasound |

| Beethoven, was told by a music teacher that he had no talent for music. In fact, this teacher once remarked, “As a composer he is hopeless.” |

| It's impossible to kill yourself by holding your breath |

MY JESUS






FALL IN LOVE AGAIN

Pernah tak rasa rindu sangat-sangat kat seseorang, secara tiba-tiba masa tengah malam ke, petang-petang ke, subuh-subuh ke?

Pernah tak rasa macam dalam dada tu ada benda berat, yang menyesakkan dada, yang membuatkan kau rasa tak selesa sangat?

Pernah tak kau rasa macam nak menangis sebab kau nak sangat jumpa atau bercakap atau peluk atau pegang tangan atau apa-apapun dengan seseorang?

Pernah tak kau rasa macam kau baru sahaja mengenali diri kau, setelah 20 tahun kau hidup di muka bumi ni?

Pernah tak kau rasa yakin sangat yang apabila kau nangis, atau bercerita mengenai semua yang telah kau lalui, ataupun sesuatu yang kau takut akan terjadi, dan dia akan mendengar dan memahami?

Pernah tak kau rasa selama ini kau sebenarnya sangat-sangat rugi sepanjang kau hidup?

OH MY GOD.
Saya sedang melalui semua ini. Saya sedang merasakan semua ini. Saya sedang memikirkan hal ini.

OH MY GOD.
Saya rasa saya JATUH CINTA LAGI.

OH MY GOD.
FALLING IN LOVE AGAIN.

Dan pada ketika ini, saya sangat yakin yang 'Dia' tak akan menyakiti saya, tak akan pernah mengabaikan saya, tak akan meninggalkan saya walau apa-apapun yang akan terjadi, akan sentiasa yakin dengan saya, akan sentiasa membimbing saya dalam apa-apa benda pun, dan yang paling penting... HE WILL ALWAYS BE THERE, whether worst nor good time, HE WON'T LEFT.

He will make the other girls jealous of me. He will loves me truly. He will always, always, always, always and always stay true to me.

OH MY GOD.
I LOVE HIM SO MUCH !!!!

OH JESUS.
With all my heart, I just want to loves you.

Floe Yohanes currently is in a relationship with GOD.

I am really in love with GOD now.
And this feeling is just wonderful, awesome, great, beautiful, and all !

Yes GOD. I love You. So much !

# Temukan saya dengan seorang lelaki yang setia kepadaMu Bapa, yang cinta kepadaMu Bapa, yang akan membawaku mendekatiMu setiap detik perhubungan kami. Bapa, temukan saya dengan seorang lelaki yang menyayangi saya keranaMu.

A BETTER PERSON

Started this new year :: 2013 :: with new wishes. Well, although some of it memang belum tercapai, but THIS is fulfilled !

To be a better Christian!

I am attending this 'Bible Study' now at St. Francis Xavier, Petaling Jaya, Kuala Lumpur. Every Saturday afternoon, at 3.30 p.m. to 5.30 p.m., then attending the Sunset Mass at 6.30 p.m. to 7.45 p.m.. Life is good!

And on Friday, I followed my friend attending the Christian Fellowship at the IPBA. Gathering with brothers and sisters in Christ, IT IS TOO AWESOME TO BE MISSED OF.

And just yesterday, we have a Rosary Prayer here. The girls -around 12 person gathers- and we started at 10.30 p.m., then we had this singing session, with Vittylea playing the guitar, and Junifa and Martina is busy preparing a tea for us. WOW. The moments was just too precious. And we had this various plans for this Christians students. 

Here's the list of activities:
1. Berkelah di Taman Amcorp :D
2. Changing gifts sempena Krismas yang lepas :D
3. Telur sempena Easter Day :D
4. More gathering!!!! :D

As a kakak, I want my brothers and sisters be united in these kind of events. It's good to know that you inspire some people to be good, even when you are in a situation that allows you to do bad. 

Hey ! I am a kakak :D

# Sebab terbesar untuk terus HIDUP = YESUS. Bless us all God !

Today









SAJAK # CERITA SEMALAM



Mungkin semalam kau dengar cerita
Akulah ketawa paling kuat
Akulah gurau paling lawak
Akulah senyum tak henti
Akulah riuh tak tenang duduk
Akulah rancak ke sana ke sini
Akulah celoteh tak pandai senyap
Mungkin semalam kau dengar cerita.


Mungkin
Mungkin aku perlu sentiasa buat cerita itu
Agar kau tak tahu apa di sebalik diri ini
Agar tak kau lihat aku dengan kasihan.

Mungkin.


Selotape hati yang hancur dengan doa.
Gukin Floe
1.16 PM
19 Januari 2012
IPG KBM KL

SAJAK # BAGAIMANA?



BAGAIMANA?

Dan aku membayangkan
Andai esok telinga itu tak akan dengar lagi
Andai esok mulut itu tak akan bicara lagi
Andai esok bibir itu tak senyum lagi
Andai esok mata itu tak akan lihat lagi
Andai esok tangan itu tak akan elus lagi
Andai esok dia itu tak akan temani lagi.

Dan aku memikirkan
Andai dia sakit sendiri tanpa aku rasa
Andai dia rasa sendiri tanpa aku sedar
Andai dia sedar sendiri tanpa aku tahu
Andai dia tahu tanpa aku diberitahu.

Bagaimana jika aku merindu di sini,
Dan di sana dia kembali kepada Bapa?


Tuhan, beriku kesempatan untuk membahagiakan dua insan istimewa dalam kehidupanku.
Gukin Floe
12.58 PM
19 Januari 2013
IPG KBM KL